Skärpta påföljder för enhandsdrivningar

De senaste veckorna har travsporten sett några uppmärksammade så kallade enhandsdrivningar. Dessa är sedan lång tid förbjudna i Svensk Travsports tävlingsreglemente och är något som ingen vill se inom travet.
För att inskärpa allvaret och ytterligare betona att detta inte accepteras kommer Svensk Travsport från och med 1 juni att skärpa tillämpningsanvisningarna för påföljder vid enhandsdrivningar.

I Svensk Travsports mall för påföljder slås det fast att enhandsdrivningar automatiskt ska betraktas som en dubbel C-förseelse, det vill säga dubbla böter och dubbel körförbudstid. Detta skärps nu till ytterligare och följande kommer att gälla från och med 1 juni:

  • Enhandsdrivning döms alltid som en D-förseelse, det vill säga kusk/ryttare stängs av omedelbart.
  • Måldomarnämnden anger på resultatlistan att orsaken till påföljden är enhandsdrivning.
  • Ärendet överlämnas till Svensk Travsport som fastställer påföljd och för samtal med aktuell kusk/ryttare.
  • Kusk/ryttare som utför enhandsdrivning sätts på så kallad observationslista under tre månader där varje drivningsförseelse medför körförbud.
Svensk Travsport ser hela tiden över sitt regelverk och tävlingsreglemente samt uppdaterar påföljdsmallen och tillämpningsanvisningarna. Hästens välmående är alltid högsta prioritet och alltid i fokus.

Länk till informationen:   https://www.travsport.se/arkiv/nyheter/2020/maj/skarpta-pafoljder-for-enhandsdrivningar/