Policy för Sociala Medier

Denna policy beskriver riktlinjer för samtliga förtroendevalda samt även medlemmar som representerar B-Tränarnas Riksförbund avseende sociala
medier.

Sociala medier
Med sociala medier avses till exempel bloggar, hemsidor, Twitter, Facebook, Linkedln. Gäller även andra forum och ev nya som kommer till.

Sociala medier ger oss möjlighet att marknadsföra B-Tränarnas Riksförbund, stärka vårt arbete, skapa kontakter och kommunikation.
Kommunikation över internet innebär dock också risker. Det som skrivs kan få stor spridning och kan vara svårt att stoppa och till nackdel för förbundet.

Syftet med denna policy är att förtroendevalda och medlemmar ska få riktlinjer så att vi kan använda sociala medier på ett positivt sätt och att ge fler möjlighet att hitta till B-Tränarnas Riksförbund och dess verksamhet

Utgångspunkt
Utgångspunkten är att B-Tränarnas Riksförbund ser positivt på användandet av sociala medier.
Vårt engagemang i sociala medier sprider vårt budskap och stärker vårt varumärke.
Det stärker också bilden av organisationen som öppen och tillgänglig.
Sociala medier används främst för att delge korta notiser, förstärka vissa budskap och ”puffa för” ytterligare information på vår hemsida.

Du som person är alltid närvarande som enskild individ, men din medverkan i sociala medier påverkar inte bara bilden av dig själv utan också bilden av B-Tränarnas Riksförbund.
Du är alltid personligt ansvarig för sådant du publicerar på eget initiativ oavsett om publiceringen skett i egenskap som förtroendevald eller privat.
Uppgifter som är till för att skada B-Tränarnas Riksförbund kan utgöra brott mot lojalitetsplikten.

Är du osäker på vad du kan publicera/skriva frågar du ordförande eller någon annan i styrelsen.

Allmän policy
I den mån B-Tränarnas Riksförbund har officiella Facebook-sidor, Twitter, bloggar, hemsidor m.m. administreras dessa av B-Tränarnas Riksförbund förtroendevalda i första hand.
B-Tränarnas Riksförbund ska informera och entusiasmera läsaren att söka mer information om travsporten på tex www.btr.nu och www.travsport.se

I enlighet med ST’s likabehandlingsplan skall är former av rasistiska, sexuella eller politiska uttalande av personer som företräder ST eller dess paraplyorganisationer oacceptabla.

Tänk på att inte föregå beslut som ska tas eller har tagits i förbundet.

B-Tränarnas Riksförbunds logotyp ska användas i sin helhet.

Förhållningsregler

  • Svensk Travsports värdegrund är god vägledning
  • Visa respekt. Även om du sitter bakom en skärm, långt i från den/de du kommunicerar med.
  • Kommentera aldrig någon nedsättande.
  • Var alltid korrekt och använd sunt förnuft. Tänk dig för, minst en gång extra, beträffande möjliga tolkningar och konsekvenser utifrån ditt inlägg. Även om ditt svar/inlägg är riktat till en viss person kommer det att läsas av många andra.
  • Respektera dina kamraters integritet – använd inte deras kunnande och referera inte till en viss person utan att informera denne.
  • Använd aldrig andras material utan tillåtelse och ange källan och följ de upphovsrättsliga regler som gäller.
  • Var noga med vem och var du länkar till och visa tydligt att det är en extern länk. Tänk också på att en länk kan uppfattas som rekommendation från B-Tränarnas Riksförbund.
  • Debatter på Facebook och andra sociala medier kan ha relativt ”högt i tak”, men personliga påhopp, mobbning, ryktesspridning, spekulationer eller medveten publicering av felaktig information ska inte förekomma.
  • Var eftertänksam inför bildanvändning, både gällande upphovsrätt och att inhämta samtycke från personer som kan identifieras på bilder, eller dess vårdnadshavare om de är minderåriga.
  • Undvik spekulationer och ryktesspridning.
  • Visa gott omdöme
  • Var positiv


Beakta personuppgiftslagens, PUL, regler genom att vara noga att personuppgifter behandlas på ett korrekt sätt.
Detta innebär bland annat att inte publicera kränkande
personuppgifter samt att ta bort kränkande personuppgifter.

Vid alla frågor och diskussioner som rör ren fakta hänvisa till www.btr.nu
eller B-Tränarnas Riksförbunds styrelse.

Denna policy är upprättad den 1 Januari 2018 och är uppdaterat 0 gånger